Pasta Şefi Nasıl Olunur?

Pasta şefi olmak isteyenler, bu alanda eğitim veren Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında dört yıllık eğitim alarak mezun olabilirler. Ayrıca bu amaçla hizmet veren özel eğitim kurslarında eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayarak ve Milli Eğitim tarafından düzenlenen sınavlara katılarak sertifikalarını alabilirler.
Pastacı sertifikasına sahip kişiler, mesleki tecrübelerini arttırarak ve becerilerini geliştirerek pasta şefi olma imkanına sahiptirler.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak açılan pastacılık kursları da, pastacı olmak isteyen girişimciler için eğitim verir. Üniversitelerin Gastronomi bölümleri mutfak kültürü, pastacılık gibi konularda eğitim vermektedir. Bu bölümlerde öğrenciler ayrıca dersleri uygulamalı görme şansını da elde ederler.
Kimler Pasta Şefi Olabilir?
İlgili eğitim kurumlarından sertifika alarak pastacı olunabilir. Ayrıca pasta şefi olacak kişilerin araştırmacı ve kendini geliştirme eğilimde olması beklenir. Ayrıca sezgisel düşünme yeteneğine sahip olmaları ve yaratıcı yönlerini ortaya çıkarabilmeleri gerekir.
Pasta şefi olacak kişiler hassas ve dengeli kişilerdir. Bu özellikleri taşıyan, mutfak işlerinde becerikli kişiler, mesleki tecrübelerini geliştirerek, ya kendi pastanelerinin şefi olurlar, ya da büyük işletmelerde pasta şefi olarak kariyerlerine devam ederler.
Pasta Şefi Nedir?
Pasta şefleri tatlı, ekmek, hamur işleri ve diğer unlu mamullerin yapımında eğitim görmüş, aynı zamanda da alanında tecrübeli kimselerdirler. Pastacılığa yönelik hamur işleri, kurabiyeler, kekler, dondurmalar ve turta içerebilir. Pasta şefleri konum olarak genellikle profesyonel mutfaklarda istihdam edilirler ve bulundukları bölümün şefi konumundadırlar. İstihdam edilen bölümde pasta asistanları da yer alabilir.
Pasta Şeflerinin Görevleri Nelerdir?
Pasta şefleri bulundukları departmanda ihtiyaç duyulan üretimleri yerine getirirken, ayrıca yeni tatlar ve yeni lezzetler ortaya koymak için çalışmalar yapar. Pastacılık anlamında ihtiyaç duyulan malzemelerin siparişi, üretim ve tüketim envanterinin tutulması, sağlıklı ürünlerin tedarikine yönelik çalışmalar pasta şefinin sorumluluğundadır. Pasta şefleri;
- Yeni tatlı tarifleri oluşturur, hamur işlerini geliştirir ve ürünleri test eder.
- Bulunduğu departmanda pastacılık bölümünün bütçesini oluşturur.
- Pasta için gerekli ürünlerin tedarik işlemlerini gerçekleştirir.
- Kullanılan ürünlerin ve malzemelerin sağlık açısından denetimini yapar.
- Sorumluluğunda bulunan pastacıların eğitiminden sorumludur.
- İşletmenin diğer departmanları ile koordinasyonu sağlar.
Pasta şefleri ayrıca sorumluluğunda bulunan personelin, hijyen kurallarına riayet etmesinden ve iş bölümünden sorumludurlar.
Pasta Şefi Olmanın Avantajları Nelerdir?
Pasta şefleri, kendi pasta işletmelerini açabilme imkanına sahiptirler. Pasta şefleri istihdam eden işletmeler saygın işletmelerdir. Bu sayede mutfak imkanlarından faydalanarak kendilerini geliştirme ve yeni lezzetler ortaya koyma imkanı bulurlar.
Pasta şefleri genellikle sevdikleri bir alanda çalışırlar. Bu durum mesleki deformasyona daha az maruz kalacakları anlamına gelir. Sevdikleri ortamda çalıştıkları için, sosyal hayatları daha düzenlidir. Her kültürde kolayca yer bulan, sürekli geçerliliği olan bir meslektir. İş imkanları oldukça geniştir.
Pasta Şefi Olmanın Dezavantajları Nelerdir?
Kamu kurum ve kuruluşlarında pastacı veya pasta şefleri istihdamı oldukça kısıtlıdır.
Pasta Şefinin Çalışma Şartları Nasıldır?
Çalışılan ortam üst düzey bir tesis olması durumunda, pasta bölümü mutfaktan ayrı konumdadır. Pasta şefinin sorunluluğunda, pasta şefleri, yardımcı elamanlar bulunabilir. Pasta şefleri fırınlar, pastaneler, franchise fırınları, endüstriyel fırınlar, büyük mağazaların ve süpermarketlerin ilgili bölümlerinde, yolcu gemilerinde, bistrolar, tatil köyleri, eğlence mekanları, gazinolar gibi birçok şartlarda çalışabilme imkanına sahiptirler.
Pasta Şefinin Emeklilik Şartları Nelerdir?
Pasta şefleri emeklilik işlemleri için ayrıcalıklı bir durum bulunmaz. Bu nedenle genel emeklilik hükümlerine bağlı olarak emekli olabilirler. Buna göre 8 Eylül 1999 yılından sonra başlamış olan pasta şefleri 7000 gün pirimi doldurmaları, 1 Mayıs 2008 yılından itibaren başlayanlar 7200 pirim gününü doldurmaları halinde 60-65 yaşında emekli olabilirler. Kadın pasta şefleri belirtilen pirim gününü doldurmak kaydı ile 58 yaşında emekliliğe hak kazanırlar.
Pasta Şefi Olmak İçin Kaç Yıl Okumak Gerekir?
Meslek liselerinin ilgili bölümlerini okuyan öğrenciler mezun olduklarında, stajlarını başarılı bir şekilde yerine getirmeleri durumunda, pastacı olma imkanına kavuşurlar. Milli Eğitim Müdürlüğü meslek edindirme kurslarında bu süre 4 ile 6 ay arasında değişiklik gösterir.
Üniversitelerin 2 yıllık Gastronomi bölümünden mezun olan öğrenciler, başarılı olmaları durumunda üniversite diplomasını ve pastacı sertifikasını almaya hak kazanırlar. Pasta şefi olmak isteyen adaylar, mesleki tecrübe ile pasta şefi olabilirler. Bu durum kişinin yeteneğine, göstermiş olduğu başarıya göre değişiklik gösterir.